Să pornești într-o călătorie în lumea fitness-ului poate fi intimidant. Trebuie să urmezi o rutină de exerciții, să respecți o dietă și, desigur, să ai o voință de fier care să te mențină implicat. Să începi un program de fitness și să ai grijă de sănătatea ta sunt unele dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine.

Noi te susținem și suntem alături de tine cu sfaturi relevante pentru un început promițător.

Cum încep? Nu știu să folosesc echipamentul sau ce exerciții să fac

Sugestia noastră ar fi să începi angajând un antrenor personal. Acesta te va îndruma să faci exercițiile în mod corespunzător, te va învăța tehnici de respirație, ce mușchi sunt antrenați de fiecare echipament și de câte ori trebuie să repeți un exercițiu. Un antrenor te va ajuta să îți dezvolți un program de antrenament potrivit nivelului tău.

Ce tip de antrenament trebuie să fac pentru a pierde din greutate?

Când vine vorba despre pierderea în greutate, ai nevoie de o combinație de exerciții: cu greutăți, de rezistență și cardiovasculare.

Mulți se concentrează pe exerciții cardio și neglijează exercițiile cu greutăți. Exercițiile cardio te ajuta, desigur, să arzi calorii suplimentare, însă antrenamentul cu greutăți este cel care îți va stimula metabolismul astfel încât să devii o mașină de ardere a grăsimilor), să îți schimbi proporțiile corpului și să ajungi la forma dorită.

Ce tip de antrenament trebuie să fac pentru forță și mușchi?

Vei avea nevoie de un program de antrenament bine construit, care utilizează în principal greutăți libere și exerciții compuse. Funcționează foarte bine un program de 4 zile pe săptămână, organizate ca 2 zile de antrenament, o zi de pauză și tot așa. Astfel, corpul are timp să se refacă.

Îți sugerăm să începi cu 4 exerciții de 3 seturi pentru fiecare mușchi din grupa mare și 3 exerciții de 2 – 3 seturi pentru fiecare mușchi din grupa mică. Înainte de acestea, fă 1 – 3 seturi de exerciții de încălzire.

Vrei sa-ti cresti masa musculara?

Cât de des trebuie să mă antrenez?

Acest lucru depinde de nivelul tău, obiectivele pe care ți le-ai propus și timpul pe care îl ai disponibil. Recomandarea noastră ar fi să încerci să ajungi de 3 ori pe săptămână la sală în prima lună și să petreci măcar 1 ora la antrenament. Apoi, poți crește frecvența săptămânală în fiecare lună.

Cât timp ar trebui să petrec în sală?

La fel ca la întrebarea anterioară, acest lucru depinde de programul și implicarea fiecăruia. Cel mai bine ar fi să îți consulți agenda înainte și stabilești cât timp poți petrece la sală, apoi, în funcție de aceasta, poți să stabilești de câte ori ar fi necesar să mergi la antrenament.

Mai important decât timpul petrecut la sală este calitatea acestuia. 30 min de antrenament intens valorează mai mult decât 1 h de antrenament în care nu ești concentrat.

Cât trebuie să mă odihnesc?

Anumite exerciții sunt mai solicitante și pot necesita o pauză mai îndelungată între seturi. Nu există un timp standard de odihnă.

De asemenea, durata pauzei depinde și de obiectivul pe care îl ai în sala de fitness. Dacă dorești să îți dezvolți mușchii, vei avea nevoie de mai mult timp de odihnă pentru a te concentra să ridici o anumită greutate, iar dacă vrei să pierzi din kilogramele în plus este recomandat un ritm alert, cu pauze scurte.

Același lucru se poate spune și despre odihna dintre antrenamente. Un începător ar putea avea nevoie și de o zi de recuperare.

Ar trebui să încep să iau suplimente?

Un începător trebuie să se concentreze pe un program inteligent de antrenament și pe o dietă alimentară sănătoasă. Chiar daca suplimentele nu îți sunt necesare la început este recomandat să începi să le studiezi pentru a afla de ce anume ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți rezultatele în sala de fitness.

Există într-adevăr o fereastră de 30 – 60 de minute în care se recomandă să consumăm proteine ​​după antrenament? De ce?

Da, este adevărat că în prima oră după un antrenament intens, organismul se află într-o stare metabolică specială în care proteinele și carbohidrații sunt împărțiți spre mușchi și departe de celulele adipoase. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă, sensibilitatea la insulină este extrem de mare, ceea ce înseamnă că aminoacizii și carbohidrații vor fi foarte ușor absorbiți, asimilați și stocați direct în celulele musculare deteriorate. Acest lucru permite ca refacerea și recuperarea să înceapă imediat și, în timp, veți obține rezultate mult mai bune dacă mănânci în prima oră după antrenament.

Ar trebui să evit anumite exerciții dacă nu sunt în formă?

Ca începător, recomandăm un program de antrenament ușor, realizat sub observația unui antrenor personal. Totuși, pentru siguranța ta, programează-te la un control înainte de a merge la sală, iar dacă ai undă verde de la medicul tău, poți începe programul de fitness.

Recomandați și alte exerciții în afară de cele din sală?

Desigur, cele din exterior sunt utile pentru forma fizică, dar și pentru starea mentală. Sunt foarte bune când vine vorba despre antrenamentul cardiovascular.

Cum știu că antrenamentul funcționează? Ce factori de performanță să urmăresc?

Urmărirea cu atenție a progresului este foarte importantă. Ideal ar fi să te vezi regulat cu antrenorul tău personal pentru a-ți nota măsurile și a urmări performanța. Dacă vrei să mergi mai departe, îți poți face analizele medicale pentru a vedea îmbunătățiri. Un alt indicator ușor de observat ar fi hainele pe care le porți (Îți sunt mici/mari, așa cum îți dorești conform obiectivului tău?).

Ce fac atunci când intervine stagnarea?

Când nu mai observi un progres, este timpul să arunci o privire asupra rutinei tale de fitness și dietă. Poate este necesar să intensifici antrenamentele sau să modifici dieta. De asemenea, asigură-te că te implici în antrenamente și lucrezi intens.

Poate te-ai obișnuit cu programul de fitness și ai nevoie de schimbări.

Cum fac să nu renunț la programul de fitness?

Aceasta este probabil cea mai dificilă întrebare. Totul depinde de voința ta și de dorința pe care o ai în atingerea obiectivului.

Noi te putem ajuta doar cu câteva sugestii care să îți facă antrenamentele mai plăcute:

  • Mergi la sală alături de un prieten. E mai plăcut să te antrenezi astfel.
  • Urmărești videoclipuri motivaționale.
  • Ascultă-ți muzica preferată, care te motivează atunci când te antrenezi.
  • Gandește-te cum te vei simți dacă renunți și la cât de mult ai progresat de când ai început să mergi la sală.

Dacă ai găsit răspuns la întrebările tale și ești suficient de motivat încât să începi un program de fitness, urmărește blogul nostru si descoperă ți alte sfaturi relevante.

De asemenea, îți punem la dispoziție si un set complet de suplimente nutritive concepute special pentru începători.

Accesează magazinul nostru online și descoperă toate detaliile.

Produse recomandate pentru cresterea masei musculare