Multivitaminele sunt absolut necesare pentru a avea parte de o sanatate cat mai buna. Daca iei vitamine este important ca acestea sa fie insotite de o alimentatie sanatoasa.

Asadar, haideti sa descoperim cateva informatii despre multivitamine si despre rolul acestora:

Ce sunt multivitaminele?

Multivitaminele reprezinta un mix de vitamine si minerale care suplinesc lipsurile din alimentatie.

Rolul vitaminelor

Vitamina A

Este recomandata pentru mentinerea sanatatii ochilor si a pielii. Pentru a fi asimilata asa cum trebuie este necesar sa iei aceasta vitamina in fiecare zi la aceeasi ora.

Vitaminele din complexul B

Acestea trebuie luate la aceeasi ora in fiecare zi. Cel mai bine este asimilata daca se ia pe stomacul gol.

Vitamina C

Este necesara pentru mentinerea sanatatii cartilajelor, a pielii, a dintilor, a vaselor sangvine si a oaselor. Aceasta se poate lua dupa masa sau pe stomacul gol o data sau de doua ori pe zi. Este de preferat sa iei vitamina C la aceleasi ore in fiecare zi.

Cauti un complex de vitamine si minerale?

Vitamina D

Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor. Aceasta poate fi luata dupa ce servesti masa sau pe stomacul gol.

Deficitul de vitamina D este asociat cu foarte multe probleme de sanatate precum: depresia, diabetul, bolile cardiovasculare, boli autoimune sau cancerul.

Vitamina E

Este cea care protejeaza celulele si trebuie sa fie administrata cu doua ore inainte sau dupa administrarea altor medicamente.

Vitamina K

Aceasta vitamina are un rol esential in coagularea sangelui si trebuie sa fie administrata paralel cu medicamente anticoagulante. Se ia cu doua ore inainte sau dupa administrarea altor medicamente.

Calciu

Calciu mentine sanatatea muschilor, a oaselor, a nervilor si a celulelor. Suplimentul de calciu nu trebuie administrat in acelasi timp cu suplimentul de fier. Este recomandat ca doza zilnica sa fie impartita in doze cat mai mici pe care sa le iei separat la cateva ore distanta.

Fier

Fierul este cel mai bine asimilat de organism in momentul in care este administrat pe stomacul gol. Suplimentul de fier trebuie sa fie luat cu o ora inainte de masa sau cu doua ore dupa masa. Fierul nu ar trebui sa fie luat in acelasi timp cu vitamina B12.

Vitaminele te vor ajuta sa tii multe probleme de sanatate la distanta. Chiar daca acum nu realizezi asta, cu ajutorul vitaminelor te vei simti mai puternic si mai sanatos.

Consumul de vitamine in exces poate provoca afectiuni precum: dureri de cap, ameteala, iritabilitate, greata, iritatii ale pielii, caderea parului, dureri articulare si multe altele.

Chiar daca se recomanda suplimentele pe baza de vitamine nu trebuie sa le iei in exces iar daca consideri ca ai nevoie de acestea iti recomandam sa iei legatura si cu medicul de familie pentru a-i cere mai multe detalii.