Multivitaminele sunt absolut necesare pentru a avea parte de o sanatate cat mai buna. Daca iei vitamine este important ca acestea sa fie insotite de o alimentatie sanatoasa.

Asadar, haideti sa descoperim cateva informatii despre multivitamine si despre rolul acestora:

Ce sunt multivitaminele?

Multivitaminele reprezinta un mix de vitamine si minerale care suplinesc lipsurile din alimentatie.

Rolul vitaminelor

Vitamina A

Este recomandata pentru mentinerea sanatatii ochilor si a pielii. Pentru a fi asimilata asa cum trebuie este necesar sa iei aceasta vitamina in fiecare zi la aceeasi ora.

Vitaminele din complexul B

Acestea trebuie luate la aceeasi ora in fiecare zi. Cel mai bine este asimilata daca se ia pe stomacul gol.

Vitamina C

Este necesara pentru mentinerea sanatatii cartilajelor, a pielii, a dintilor, a vaselor sangvine si a oaselor. Aceasta se poate lua dupa masa sau pe stomacul gol o data sau de doua ori pe zi. Este de preferat sa iei vitamina C la aceleasi ore in fiecare zi.

Cauti un complex de vitamine si minerale?

Vitamina D

Vitamina D este vitala pentru sanatatea oaselor. Aceasta poate fi luata dupa ce servesti masa sau pe stomacul gol.

Deficitul de vitamina D este asociat cu foarte multe probleme de sanatate precum: depresia, diabetul, bolile cardiovasculare, boli autoimune sau cancerul.

Vitamina E

Este cea care protejeaza celulele si trebuie sa fie administrata cu doua ore inainte sau dupa administrarea altor medicamente.

Vitamina K

Aceasta vitamina are un rol esential in coagularea sangelui si trebuie sa fie administrata paralel cu medicamente anticoagulante. Se ia cu doua ore inainte sau dupa administrarea altor medicamente.

Calciu

Calciu mentine sanatatea muschilor, a oaselor, a nervilor si a celulelor. Suplimentul de calciu nu trebuie administrat in acelasi timp cu suplimentul de fier. Este recomandat ca doza zilnica sa fie impartita in doze cat mai mici pe care sa le iei separat la cateva ore distanta.

Fier

Fierul este cel mai bine asimilat de organism in momentul in care este administrat pe stomacul gol. Suplimentul de fier trebuie sa fie luat cu o ora inainte de masa sau cu doua ore dupa masa. Fierul nu ar trebui sa fie luat in acelasi timp cu vitamina B12.

Vitaminele te vor ajuta sa tii multe probleme de sanatate la distanta. Chiar daca acum nu realizezi asta, cu ajutorul vitaminelor te vei simti mai puternic si mai sanatos.

Consumul de vitamine in exces poate provoca afectiuni precum: dureri de cap, ameteala, iritabilitate, greata, iritatii ale pielii, caderea parului, dureri articulare si multe altele.

Chiar daca se recomanda suplimentele pe baza de vitamine nu trebuie sa le iei in exces iar daca consideri ca ai nevoie de acestea iti recomandam sa iei legatura si cu medicul de familie pentru a-i cere mai multe detalii.

Beneficiile multivitaminelor

Suplimentarea deficitelor nutriționale

 • Utilizarea multivitaminelor poate fi de ajutor pentru tine atunci când nu reușești să obții toate nutrienții esențiali din alimentație.
 • Multe persoane au o dietă nesănătoasă sau sunt predispuse la anumite deficiențe nutriționale, precum lipsa de fier, vitamina D sau vitamina B12.
 • Multivitaminele pot furniza acești nutrienți esențiali într-o formă ușor asimilabilă, ajutând la prevenirea deficiențelor.

 Susținerea sistemului imunitar

 • Un alt beneficiu al multivitaminelor este capacitatea lor de a întări sistemul imunitar. Vitaminele și mineralele precum vitamina C, vitamina D și zincul pot juca un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar.
 • În special în sezoanele reci sau în timpul stresului, când sistemul imunitar poate fi suprasolicitat, multivitaminele pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire.

Efecte asupra energiei și stării de bine

 • Dacă te simți adesea obosit sau ai niveluri scăzute de energie, multivitaminele pot ajuta la îmbunătățirea stării tale de bine.
 • Multivitaminele conțin adesea vitamine din complexul B, care sunt esențiale pentru conversia alimentelor în energie. Ele pot susține metabolismul și pot contribui la creșterea nivelului de energie.
 • De asemenea, un aport adecvat de vitamine și minerale poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și emoționale, contribuind la reducerea stresului și anxietății.

Alegerea corectă a multivitaminelor

Consultarea cu un specialist în sănătate

 • Înainte de a lua o decizie cu privire la ce tip de multivitamine să iei, este întotdeauna recomandat să consulți un specialist în sănătate, cum ar fi un medic sau un dietetician.
 • Un profesionist în domeniul sănătății poate evalua starea ta de sănătate și istoricul medical pentru a identifica orice deficiențe nutriționale sau alte nevoi specifice.
 • Consultația cu un specialist te poate ajuta să alegi un supliment care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, evitând astfel utilizarea inutilă sau nepotrivită a multivitaminelor.

Evaluarea nevoilor individuale

 • Fiecare persoană are nevoi nutriționale diferite în funcție de vârstă, sex, stil de viață și eventualele condiții medicale.
 • Pentru a alege corect un supliment multivitaminic, trebuie să iei în considerare aceste factori și să evaluezi ce vitamine și minerale ai nevoie în mod specific.
 • De exemplu, femeile gravide sau care alăptează pot avea nevoi nutriționale diferite față de bărbați sau persoanele în vârstă.

 Criterii de selecție a produselor

 • Când alegi un supliment multivitaminic, există câțiva factori cheie pe care ar trebui să îi iei în considerare. Aceștia includ:
  1. Lista ingredientelor: Verifică lista de vitamine și minerale conținute în produs pentru a te asigura că acoperă nevoile tale.
  2. Doza zilnică recomandată: Asigură-te că doza zilnică a fiecărui nutrient este în limita recomandată pentru a evita supradozajul.
  3. Absorbția și biodisponibilitatea: Unele multivitamine pot fi mai ușor asimilate de organism decât altele, așa că este important să iei în considerare acest aspect.
  4. Calitatea produsului: Alege produse de încredere de la producători recunoscuți pentru calitatea lor.

Beneficiile multivitaminelor pentru sportivi

Multivitaminele pot aduce numeroase beneficii sportivilor, ajutându-i să-și optimizeze performanța și să-și mențină starea de sănătate. Câteva dintre aceste beneficii:

 1. Rezistență îmbunătățită: Sportivii care se antrenează intens pot fi expuși la un risc mai mare de deficituri nutriționale din cauza cerințelor crescute ale organismului. Multivitaminele pot ajuta la asigurarea unei aporturi adecvate de vitamine și minerale esențiale, care pot sprijini rezistența și performanța atletică.
 2. Repararea și recuperarea musculară: Vitaminele și mineralele precum vitamina C, vitamina D, calciul și magneziul au un rol crucial în repararea și recuperarea mușchilor după antrenamente intense. Un aport adecvat poate contribui la reducerea riscului de leziuni și la o recuperare mai rapidă.
 3. Sistem imunitar mai puternic: Antrenamentele intense pot slăbi sistemul imunitar, ceea ce face sportivii mai susceptibili la infecții. Multivitaminele pot ajuta la susținerea sistemului imunitar, protejându-i de infecții care ar putea să le afecteze antrenamentele și performanța.
 4. Susținerea metabolismului: Complexul de vitamine B din multivitamine este esențial pentru metabolismul energetic. Acest lucru poate duce la niveluri mai ridicate de energie și rezistență în timpul antrenamentelor.
 5. Reducerea stresului oxidativ: Antrenamentele intense pot provoca stres oxidativ în organism, ceea ce poate contribui la deteriorarea celulelor și la îmbătrânirea prematură. Antioxidanții precum vitamina C, vitamina E și seleniul din multivitamine pot ajuta la combaterea acestui stres oxidativ.
 6. Susținerea sănătății oaselor și articulațiilor: Sportivii sunt expuși la un risc crescut de leziuni ale oaselor și articulațiilor. Vitaminele D și K, calciul și magneziul pot contribui la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor.
 7. Echilibrul hormonal: Anumite vitamine și minerale pot juca un rol în menținerea echilibrului hormonal în organism, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea și menținerea masei musculare.

In concluzie, avem sau nu nevoie de multivitamine?

Alegerea de a lua sau nu multivitamine ar trebui să se bazeze pe o evaluare atentă a nevoilor individuale și pe recomandările unui profesionist în domeniul sănătății. Este important să nu neglijezi importanța unei diete sănătoase și echilibrate, care rămâne cea mai bună sursă de nutrienți esențiali pentru sănătatea ta.